مسجد شیخ لطف الله اصفهان
شاهکار معماری و کاشی کاری دوران صفوی
مسجد شیخ لطف الله شاهکار معروف معماری و کاشی کاری دوران صفوی است که در قسمت شرقی میدان نقش جهان در مقابل عمارت عالیقاپو و در همسایگی مسجد امام قد علم کرده و یکی از چهار بنای تاریخی در این میدان است.این مسجد قرن یازدهمی , مخلوطی از شکل مدرن و تزئینات داخلی و خارجی کاشی، مسجد شیخ لطف الله یکی از پر بازدید ترین جاذبه های گردشگری اصفهان دانست.
تاریخچه مسجد شیخ لطف الله
این مسجد در طول سالهای 1603- 1619 به عنوان بخشی از مجتمع میدان نقش جهان به دستور شاه عباس اول و به دست معمار زبردست محمدرضا اصفهانی ساخته شد.
از آنجا که کاخ علی قاپو واقع در طرف غرب میدان بود، محل اقامت شاه و خانواده اش بود، این مجتمع نیاز به یک مسجد داشت که برای دعا برای شاه مناسب است و همچنین زیبایی و عظمت میدان را مطابق با آن قرار داد.بر خلاف مسجد امام که برای نماز عمومی طراحی شده بود، این مسجد، مسجد خصوصی خانواده شاه عباس بود. درهای مسجد همیشه بسته و محافظت شده بودند .
برای جلوگیری از دیده نشدن شاه و همسران و همراهانش , از کاخ علی قاپو به مسجد، تونلی در زیر میدان تعبیه کرده بودند.
معماری مسجد شیخ لطف الله
با توجه به این واقعیت که این مسجد به عنوان یک مسجد خصوصی طراحی شده است، از مسجد امام کوچکتر است و هیچ مناره ای ندارد. میدان نقش جهان ، در مقایسه با مهمترین سازه های ایران، از قبله پیروی نمی کند، بنابراین شیخ بهایی، معمار اصلی این پروژه، در هنگام طراحی دو مسجد ، با چالش مواجه شد.این مسجد، همانند مسجد امام، یک درب ورودی دارد که به سمت راست می چرخد، و به هنگام ورود بازدید کننده به مسجد در جهت قبله قرار میگیرد .
نقاشی ها و کاشی های داخلی توسط رضا عباسی، هنرمند معروف ایرانی ساخته شده است، و کیفیت و زیبایی آن بر هر آنچه که در ایران پیش از آن غلبه کرده است.دیوارها، گنبدها، ورودی های مسجد با کاشی های هفت رنگ به اصطلاح معرق، خوشنویسی، کتیبه های برخی از فصل های قرآن، نام های امام و شعر تزئین شده اند.این مسجد مدورترین گنبد جهان را دارد که به عنوان یکی از زیباترین گنبدهای دنیا از آن یاد می شود.گنبد این مسجد در طول روز و در اثر نور خورشید به سه رنگ خاکی، صورتی و خاکستری در می آید.
بسیاری معتقدند که این بنا در واقع فقط نقش یک مسجد را مانند سایر مساجد ندارد و معمار، به شکلی هنرمندانه، فضایی را در آن ایجاد کرده که حتي پیروان سایر اديان و همه ی انسان ها متوجه نور الهی و عرفانی در آن شوند.
این اثر در 15دی سال 1310 با شماره 105 در فهرست آثار ملی ایران قرار گرفته و به دلیل شهرت این مسجد از نظر تاریخی و معماری، تمبر مشترکی با نقش این بنا از چین منتشر شده است.
بازدیدی مجازی از این مسجد را تجربه کنید
تور مجازی زیبایی از این مسجد تاریخی که توسط امید جعفرنژاد ساخته شده است.
ویدیویی زیبا از مسجد شیخ لطف الله اصفهان
دسترسی به مسجد بر روی گوگل مپ
منبع :
2 Comments
امید جعفرنژاد
سلام با تشکر از مطلب منتشر شده توسط شما لطفا جهت رعایت حقوق هنرمندان لینک و نام عکاس را ذکر کنید.
امید جعفرنژاد https://omid360.com
Sahel Aaram
با سلام و تشکر بابت یادآوری و زحمتی که جهت تهیه تورهای مجازی کشیدین عالی هستن , اسم تون و اسم سایت رو هم در منبع مطلب ذکر کردم. موفق باشید.