نوروز به طور سنتی فرصتی مناسب برای بسیاری خانوادهها برای مسافرت است؛ عدهای از شهروندان ایرانی سفرهای داخلی و بعضی دیگر مسافرتهای خارجی را ترجیح میدهند. به همین بهانه در این مطلب به پنج روستای منحصر به فرد و دیدنی در ایران پرداخته شده است.
ایران کشوری پهناور با جاذبه های گردشگری فراوان است که بسیاری از این جاذبه ها، شاید تاکنون به گوش کمتر کسی خورده باشد و افراد اندکی از وجود آنها با خبر باشند. مکان های دیدنی، که بی شک می توان با سفر به آنها، خاص ترین و منحصر به فردترین منظره ها را تماشا کرد و تجارب جدیدی را بدست آورد.
جاذبه هایی که اگر با آنها آشنا شویم، بی تردید، هرگز نیاز به خارج شدن از مرزهای کشور پیدا نکرده و تنها اقدام به سفر در درون مرزها و خاک ایران پهناور خواهیم نمود.
پنج روستای منحصر به فرد ایران از روستاهای دیدنی ایران را انتخاب کردیم. ممکن است در مسیر سفر نوروزی شما باشند یا در نزدیکی شهر محل زندگیتان و بتوانید با چند ساعت رانندگی از این روستاها دیدن کنید.
روستای ماخونیک ,
سرزمین لیلیپوتهای ایران
روستای ماخونیک از جاذبه های گردشگری استان خراسان جنوبی و از توابع شهرستان سربیشه است و فاصله آن تا بیرجند حدود 130 کیلومتر است .این روستا لقب هفتمین روستای شگفت انگیز جهان را به خود اختصاص داده است.
دلیل شهرت این روستا به سرزمین “لیلی پوتهای ایران” کوتاهی قد ساکنان آن در پیش از این میباشد ، که عدهای علت آنرا به ازدواجهای خانوادگی و نوع تغذیه اهالی نسبت دادهاند، اما امروزه متوسط قد ساکنان روستا معمولی میباشد.مردمان این روستا در حدود 300 سال پیش، از افغانستان به این منطقه کوچ کرده و همچنان در آن زندگی می کنند.
روستای موخانیک یکی از 12 آبادی منطقه ماخونیک و بزرگترین آنهاست .براساس سرشماری مرکز آمار ایران در سال 1390 ، جمعیت آن 739 نفر (164 خانوار) بودهاست.
خانه های این روستا ارتفاع کمی دارند به گونه ای که برای وارد شدن به خانه های موخانیک حتما باید خم شد ؛ حتی در داخل این خانه های گلی کوچک تحت اجبار سقفهای کوتاه آنها نیز باید خمیده بود. اغلب در این خانه ها با یکی، دو پله، درگاهی را به کف خانه وصل میکند.
آب و هوای این منطقه سرد است و خود دلیلی برای کم ارتفاع بودن سقف خانهها جهت حفظ گرما در زمان برودت هواست.معماری خانه های روستای ماخونیک، از هیچ گونه شکل هندسی خاصی پیروی نکرده و با این حال، باز هم معماری ویژه ای دارد، زیرا نصف خانه در زیر زمین ساخته شده تا در تابستان و زمستان از گزند گرما و سرما در امان باشد.خانه های این روستا تمام از سنگ، چوب، هیزم و کاهگل ساخته شده اند.
یکی دیگر از دلایل معروفیت روستای ماخونیک، آداب و رسوم و فرهنگ مردمان این روستا بوده است؛ اهالی ماخونیک تا 50 سال پیش از این ، چای نمینوشیدند، سیگار نمیکشیدند، شکار نمیکردند و اصلاً گوشت هم نمیخوردند؛ چون این کارها را گناه میدانستند.
شغل اصلی اهالی این روستا دامداری است اما عده ای نیز به کشاورزی مشغولند.
در این روستا، آثار تاریخی بسیاری نیز مانند؛ سنگ سیاه ماخونیک، بنای برج و قلعه، برج گل انجیر و منزل سرگردونی نادر مرده وجود دارد که به ارزش تاریخی و گردشگری این روستا افزوده و روزانه افراد بسیاری برای بازدید از این روستا به این منطقه سفر می کنند. روستای ماخونیک امروزه به عنوان یک روستای شگفت انگیز، هدف گردشگری بشمار می رود.
این روستا سوغاتی همچون نان محلی، صنایع دستی مانند شال و چادر شب، نوعی حوله از جنس ابریشم مصنوعی، انواع خشکبار و ترشیجات دارد. البته فارسیان برنج خوب و با کیفیتی دارد که با آب چشمه کشت میشود، ولی چون دیر کاشت میشود دیرهم برداشت میشود.
روستای سیرچ ,
بهشتی در قلب کویر ایران
روستای سیرچ به زعم واقع شدن در نزدیکی کویر لوت و در 60 کیلومتر کرمان ,دارای آب هوائی کاملا متضاد با کویرلوت است .آب و هوای این روستا چنان خنک و کوهستانی است؛ چنانکه در نزدیکی آن یک پیست اسکی هم ساخته شده است.قطعا دیدن پیست اسکی زمستانی در روستای سیرچ کرمان موجب شگفتی تان خواهد شد.
در روستای سیرچ سروی تاریخی وجود دارد که گفته میشود بیش از هزار سال قدمت دارد.سيرچ زادگاه نويسنده سرشناس ایرانی، هوشنگ مرادی كرمانی خالق قصه های مجید است و خانه محل تولد و کودکی این نویسنده در مجاورت سرو کهنسال سیرچ قرار دارد.
براساس آخرین سرشماری مرکز آمار ایران که در سال 1385 صورت گرفت، جمعیت این روستا 1688 نفر اعلام شد که متشکل از 445 خانوار است.
فاصله این روستای دیدنی سیرچ تا منطقه شهداد و گرمترین نقطه ایران یعنی دشت “گندم بریان” کمتر از 40 کیلومتر است.در بهار میتوانید شاهد به شکوفا نشستن باغهای انگور، انجیر، گیلاس، آلبالو و انار آن باشید.از عمده محصولات روستای سیرچ عبارتند از : ” انار- به- آلوچه- زرد آلو- قیصی- انگور- نوری- گردو- انجیر- شلیل…” می باشد . بدلیل خنکای هوا و وجود رودخانه سیرچ این منطقه مستعد ” پرورش ماهی قزل آلا” می باشد.
با سفر به سیرچ می توانید کره و روغن نباتی مرغوب، خشکبار، قالیچه های کوچک و حصیربافته های تزئینی سوغاتی بخرید و … .
روستای فارسیان , ماسوله گلستان ,
پنجرههای آبی و کوچههای آشتی کنان
روستای فارسیان قانچی در 90 کیلومتری شهر گرگان در استان گلستان و نزدیکی آزاد شهر واقع شده است.یکی از ویژگیهای برجسته ظاهری این روستا، پنجرههای آبی خانههای گلی آن است؛ ساکنان این روستا در خانههای پلکانی زندگی میکنند و گلدانهای شمعدانی پشت پنجرههای خود آویزان میکنند.
روستایی محصورشده در دل کوه با خانههای پلکانی، پنجرههایی به رنگ آبی تیره و گلدانهای شمعدانی که معصومانه پشت پنجره بر لب طاقچه انتظار جا خوش کردهاند و عطر صفا و صمیمیت کوچهپسکوچههای پرشیب آن را دو برابر میکنند.
کوچههای آشتیکنان
یکی از جاذبههای این روستا که هر گردشگری حتما باید ببیند، کوچههای آشتیکنان است.این روستا نیز همچون محلهی فهادان شهر یزد که دارای معماری کهن ایرانی است، کوچههای آشتیکنان دارد.
کوچههایی که مثل هزارتویی به هم راه دارند و به اندازهای به هم پیچ میخورند تا یک شبکه بزرگ از کوچههای به هم وصل شده را بسازند. کوچههای پیچدرپیچ باریک که به هم راه دارند و کسی نیست که حالا از شهرت آنها چیزی نداند. اما چرا به این کوچههای باریک، کوچهی آشتیکنان می گویند و داستان پشت آن چیست؟
اهالی روستای فارسیان تمامی نیازمندیهای خود را از داخل روستای خود تهیه میکنند.در نزدیکی این روستا جاذبههای طبیعی زیبایی دیده میشود؛ که تپه قنبرآباد یکی از آنهاست و از بالای آن میتوان شالیزارهای طبقاتی زیبای منطقه را دید.
در سالهای اخیر تورهای داخلی ایرانگردی این روستا را نیز در فهرست خود جای دادهاند.
روستای صخرهای میمند ,
روستائی با قرنها تاریخ
روستای میمند در 38 کیلومتری شهربابک در استان کرمان یکی از سكونت گاههای صخرهای جهان است که در فهرست میراث جهانی یونسکو هم قرار گرفته است.
این روستا دارای بناهای صخرهای و کنده شده با دست است که گفته شده تاریخی 12 هزار ساله دارد و از اولین سکونتگاههای بشری در ایران به شمار میرود.
عدهای بر این باور هستند که این مجموعه در قرون هشتم و هفتم پیش از میلاد همزمان با قوم ماد، توسط گروهی از اقوام آریایی ساخته شده است.عده دیگری هم میگویند که بناهای صخرهای میمند از اعتقادات “مهرپرستی” ساکنان آن برگرفته شده است.
این روستا به دلیل استحکام دفاعی طی گذر زمان کمتر دستخوش تحولات اساسی شده است و بیشترین تغییر در آن مربوط به چند دهه اخیر است.
ساکنان این روستا دارای آداب و رسوم خاص هستند و در زبان و گویش آنها هنوز از کلمات پهلوی ساسانی استفاده میشود.
روستای آب اسک ,
آیین های زیبای زن شاهی و برفچال
آب اسک روستایی در هشتاد کیلومتری آمل در استان مازندران است.آنچه این روستا را از بسیاری از مناطق دیدنی ایران جدا میکند نه فقط زیبایی آن بلکه سنتهای رایج در آن است.
یکی از این آیینها “زن شاهی” است. در یک روز از سال، یکی از زنان روستا به عنوان شاه انتخاب میشود و دختران روستا را هم به عنوان نگهبان در نقاط مختلف روستا انتخاب میکند.
در این روز هیچ مردی نباید در روستا حضور داشته باشد؛ همچنین ممکن است به دستور شاه، دختران به رقص و پایکوبی و انواع بازیهای محلی روی آورند.
در مراسم دیگری که به “ورفچال” یا “برفچال” شهرت دارد و اغلب در ماه اردیبهشت برگزار میشود، مردان روستا آخرین برفهای زمستان را در کوهها چال میکنند.
منبع :